Republika Srpska

Још један аутопут у РС: Најновија идеја је Пожега - Вишеград...

БАЊА ЛУКА - Премијер Републике Српске, Милорад Додик, подржао је иницијативу градоначелника Ужица Јована Марковића о изградњи аутопута Пожега - Вишеград, за који би владе Србије и Српске требало да издвоје 250 милиона евра.


Додик и Марковић су о иницијативи за градњу 90 километара аутопута разговарали недавно у Бањој Луци. Марковић и Додик подржали су приједлог да траса аутопута иде од Пожеге, преко Ужица и Котромана, а потом до Вишеграда и даље до Подроманије.

Предложена је и друга варијанта трасе, према којој би аутопут ишао од Пожеге и Ужица, преко Бајине Баште, Фаховића, Хан Пијеска до Подроманије.

Додик сматра да је тај пројекат "велика развојна шанса за Србију и за РС, односно БиХ".

"Израдња аутопута обезбједиће реализацију заједничких пројеката у области енергетике, туризма, пољопривреде, привреде и прекограничне сарадње. То значи да ријека Дрина неће бити мјесто раздвајања, него место спајања народа са ових простора", рекао је Додик.

Градоначелник Ужица Јован Марковић рекао је да је саобраћајна комуникација са Београдом један од највећих проблема у развоју Ужица и Златиборског округа.

Марковић истакао да би у у марту 2010. године требало да почне изградња аутопута Београд - Пожега, те сматра да је то прилика да се покрене идеја о градњи путног крака од Пожеге до Вишеграда.

Иницијативу градоначелника Ужица подржао је и Томислав Поповић, начелник општине Вишеград.

"Изградњом те саобраћајнице, Вишеград ће се повезати са Србијом, а тиме ће бити ближи и Европи. Постаћемо и атрактивнија туристичка дестинација, јер у туризму имамо шта да понудимо, а таква саобраћајница привући ће и стране инвеститоре, а то није корист само за Вишеград већ и за РС и БиХ", оцијенио је Поповић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog