Svijet

У Африци један од пет обољелих од ХИВ заражен прљавом иглом

ЈОХАНЕСБУРГ - Један од пет обољелих од вируса ХИВ-а у Африци заражен је прљавим иглама и другом медицинском опремом коју користе здравствени радници, пише британски "Дејли телеграф".


Аутори низа истраживања, које је подржало Краљевско медицинско друштво, наводе да се због нестручне медицинске праксе годишње појави пет милиона нових случајева вируса ХИВ.

Аналитичари наводе да резултати истраживања под знак питања стављају међународне напоре за борбу против вируса ХИВ-а и Сиде, који се углавном базирају на покушаје заустављање ширења вируса путем сексуалних односа без заштите или са мајки на нерођену дјецу.

Истражиоци оптужују владе да игноришу проблем да не би нарушили постојеће здравствене системе.

"Владе и међународне здравствене агенције намјерно игноришу доказе. Истраживање директно показује колико је Африканаца угрожено од заражених инструмената и материјала. Прихватајући став да се ХИВ само преноси путем сексуалних односа, радници јавног здравства и истраживачи су саучесници у продужењу патњи које се могу избјећи", сматра епидемиолог и један од уредника Међународног журнала за СТД и ХИВ Џон Потерат.

Он и још 11 научника објавиће низ истраживања у сутрашњем броју журнала, који је посвећен 1. децембру Свјетском дану борбе против сиде.

Више од 22 људи који живе у Африци заражени су вирусом ХИВ. Према претпоставкама, око два милиона људи умрло је током прошле године од сиде.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog