Svijet

Иран: Има још простора за дипломатију

ТЕХЕРАН - Питање контроверзног иранског нуклеарног програма још може бити ријешено дипломатским путем, изјавио је данас предсједник иранског праламента Али Лариџани, покушавајући да умири забринутост међународне јавности након што је Иран саопштио да намерава да изгради десет нових централа за обогаћивање уранијума.


"Мислим да још постоји дипломатско рјешење, а у интересу Запада је да то рјешење пронађе и употријеби", изјавио је Лариџани и позвао Запад да прихвати ирански нуклеарни програм.

Он је додао да би једна опција била да прихвате да Иран развија своју нуклеарну технологију под надзором ИАЕА (Међународне агенције за атомску енергију).

"Ако они то не прихвате, онда Иран треба да заштити своје нуклеарне капацитете", рекао је Лариџани и додао да ирански парламент очекује да ће бити примијењен дипломатски пут у рјешавању овог питања.

"Вјерујемо да дипломатија на међународном плану није коначно исцрпљена", нагласио је Лариџани.

Он је, такође, напоменуо да Запад не треба да вара.

Лариџани је ово изјавио дан након што је иранска влада саопштила да планира изградњу десет нових фабрика за обогаћивање уранујума за производњу обогаћеног уранијума од 20 одсто.

Савјет гувернера ИАЕА у петак је усвојио резолуцију којом се Техеран осуђује због свог контроверзног нуклеарног програма и тражи затварање новог центра за обогаћивање уранијума у Форду недалеко од града Кома, чије постојање је открио у септембру.

Ова најава иранских власти о изградњи нових фабрика поново је забринула међународну јавност.

Шеф Иранске организације за атомску енергију Али Акбар Салехи изјавио је да је ова одлука била оштар одговор скандалозним мјерама током последњег састанка ИАЕА.

Француски министар иностраних послова Бернар Кушнер оцијенио је да је веома опасно то што Иран игнорише захтјеве ИАЕА одлуком да гради нове фабрике.

"Фактори дестабилизације у региону су огромни уз велики ризик од трке у наоружању и ширења нуклеарног наоружања" , изјавио је француски министар одбране Ерве Морен.

Он сматра да би требало увести нове економске санкције Ирану ако одбије да се врати новим преговорима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog