Svijet

Британци спремају додатних 500 војника за Авганистан

ЛОНДОН - Влада Велике Британије потврдила је данас да је додатних 500 војника спремно за распоређење у Авганистан.


Британски министар одбране Бон Ејнзворт рекао је да војници сада имају довољан ниво залиха и опреме да би били упућени у Авганистан. Он није навео када би се то могло догодити.

Очекује се да ће британски премијер Гордон Браун касније током дана парламенту саопштити да су војници спрени за распоред.

Он је прије неколико мјесеци најавио појачање за Авганистан, али је нагласио да ће зависити од доприноса других чланица НАТО и обавезаности авганистанског предсједника Хамида Карзаија за обуку додатних снага.

Британска потврда да ће нове оружане снаге отићи у Авганистан долази дан пред очекивану одлуки САД за слање појачања у ту земљу.

Браун је изразио увјерење да ће након америчког објављивања о појачању европски НАТО партнери бити спремни да обезбједе додатних 5 000 војника за Авганистан.

Амерички предсједник најавио је да послије осам година сукоба у тој земљи, намјерава да "заврши посао" у Авганистану.

Неименовани амерички званичници најавили су да Обама намјерава да у Авганистан пошаље појачање од 30 000 до 34 000 војника.

Главнокомандујући амерички генерал у Авганистану Стенли Мекристал прије три мјесеца је затражио од власти да одобре појачање од 40 000 америчких војника за ту земљу.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog