Svijet

Обама издао нова наређења за војнике у Авганистану

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Барак Обама издао је нова наређења америчкој војсци у Авганистану, након доношења одлуке о слању појачања у ту земљу, изјавили су вечерас званичници.


Обама је синоћ обавијестио високе војне званичницике о својој одлуци, рекао је портпарол Бијеле куће Роберт Гибс.

Предсједник САД вечерас ће о свом плану обавијестити и лидере Велике Британије, Француске и Русије.

Ова информација објављена је у вријеме када је британски премијер Гордон Браун рекао да ће послати још 500 војника у Авганистан.

Према извјештајима америчких медија, Обама ће у сутрашњем телевизијском обраћању нацији формално објавити да ће у Авганистан послати још 30 000 војника.

Он је разматрао захтјев америчког војног команданата у Авганистану генерала Стенлија Мекристала за слање још 40 000 војника.

Гибс је рекао да је Обама представио своју одлуку на синоћњем ненајављеном састанку са државним секретаром Хилари Клинтон.

Након тога разговарао је са министром одбране Робертом Гејтсом и савјетником за националну безбједност Џејмсом Џонсом. Потом је одржао видео конференцију са генералом Мекристалом и америчким амбасадором у Авганистану Карлом Ајкенберијем.

Аустралијски премијер Кевин Рад, који се налази у посјети Вашингтону, упознат је лично са Обаминим планом.

САД тренутно у Авганистану имају око 68 000 војника, а укупан међународни војни контингент у овој земљи премашује 100 000 војника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog