Svijet

Шкотски премијер најављује референдум о независности

ЛОНДОН - Мањинска влада Шкотске данас је изнијела планове од одржавању референдума о питању независности од Енглеске.


Премијер Шкотске и предсједник Шкотске националне странке, Aлекс Салмонд, рекао је да ће референдум бити "историјски и да његова земља има добре шансе да оствари свој циљ - независност.

Нацрт закона о референдуму биће објављен почетком идуће године, а гласање би могло бити одржано крајем 2010. године.

Аналитичари, међутим, наводе да се у Бијелој књизи која је данас објављена не помиње да ће кључно питање о независности бити изнесено пред пет милиона становника Шкотске, а, такође, су понуђене четири опције које би могле бити дате гласачима.

Те могућности крећу се од тога да услови остану непромијењени до остварења већег степена преноса овлаштења до пуне независности.

Међутим, све опозиционе странке у регионалном шкотском парламенту поручиле су да ће блокирати покушаје националистичке ШНП да изађе из Споразума о Унији постигнутог 1707. године између Шкотске и Енглеске.

Објављивање Бијеле књиге подударило се са даном Светог Ендрјуа националним празником у Шкотској.

Такође, обиљежено је и десет година од почетка процеса преноса овлаштења којим је створен регионални парламент а Шкотска је добила шира овлаштења владавине, осим фискалних питања, одбране и иностране политике.

ШНП тврди да је централна влада у Лондону, коју предводи Шкот Гордон Браун, "одбила" да шкотском парламенту прошири овлаштења.

Критичари ове одлуке сматрају да ће у вријеме рецесије гласање за независност Шкотске доживјети неуспјех и то је мишљење које се огледа у недавним резултатима разних анкета.

Према резултатима испитивања јавности који су јуче објављени, 50 одсто Шкота сматра да би референдум требало одржати "за неколико година" и да то тренутно није приоритет, док 20 одсто испитаних уопште не подржава одржавање гласања.

Само је 25 одсто испитаних изразило увјерење да би референдум требало одржати што је прије могуће.

Анкете су показале да би испод 30 одсто шкотских гласача било за независност, а да би њих 57 одсто било против.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog