Politika

Човић: Прије избора ништа од уставних промјена

САРАЈЕВО - Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић сматра да неће бити усвојен ревидирани документ уставних промјена и не вјерује да ће бити нових састанака о овој теми.


Човић истиче да би страначки лидери требало да одрже састанак на коме би потписали декларацију у којој би констатовали да ће се о уставним промјенама разговарати послије општих избора наредне године, а да се посвете рјешавању питања државне имовине и оптклањању препрека за рјешавање "пет плус два" услова.

"Тиме би били створени услови за затварање ОХР-а, одобравање визног режима и обезбијеђене претпоставке за апликацију БиХ за чланство у ЕУ", нагласио је Човић за "Дневни аваз".

Човић вјерује да послије овога неће бити нових састанака о теми уставних промјена.

"Наставак разговора је излишан ако не можемо да направимо никакав напредак и ако се не можемо договорити ни о питањима Предсједништва БиХ, Дома народа итд. У овој ситуацији и они који би нешто прихватили и који су задовољни неће прихватити договор, а све због предстојеће изборне кампање", сматра Човић.

Он је поновио да је за његову странку неприхватљив ревидирани документ уставних промјена који су протекле седмице лидерима водећих политичких странака у БиХ уручили директор Генералног секретаријата Савјета ЕУ за спољне послове Роберт Купер, амбасадор Шведске у БиХ Босе Хедберг и представници Амбасаде САД у БиХ.

Према његовом мишљењу, у овај документ није уграђено много елемената договорених током бутмирског процеса који су представљали напредак у уставним промјенама.

"Они су рекли да је овај документ минимум. Истакао сам да би ово била добра основа ако буду уграђени сви амандмани које смо дали ми из ХДЗ БиХ. Али, мислим да овај документ неће бити усвојен. Мислим да је њиме `испипаван пулс`" , рекао је Човић и додао да је било и питања шта ако ОХР наметне овај документ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog