Politika

Дачић: Укидање виза најзначајнији политички догађај деценије

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је одлука Савјета министара ЕУ о либерализацији визног режима са Србијом најзначајнији политички догађај у посљедњој деценији.


Дачић је за београдске медије истакао да укидање виза Србији није поклон, већ резултат свих реформи које су МУП и Министарство правде спровели у посљедњих годину и по дана.

Српски министар унутрашњих послова рекао је да је јуче у Србији почело издавање биометријских пасоша друге генерације - оних са отиском прста и нагласио да је то доказ да Србија не иде за Европом, већ у корак са њом, јер свега три европске државе имају такве пасоше.

Дачић је изразио очекивање да ће грађани са пребивалиштем на Косову и Метохији убрзо бити на Бијелој шенген листи и истакао да се укидање виза односи и на више од 200 000 људи који имају статус расељених лица.

Он је најавио да ће Канцеларија Европске комисије у Београду и МУП ускоро објавити брошуру о томе шта доноси либерализација визног режима и какве су санкције уколико неко не поштује прописана правила.

Савјет министара ЕУ усвојио је јуче одлуку којом се грађанима Србије, Црне Горе и Македоније од 19. децембра укидају визе за путовање у земље потписнице шенгенског споразума.

То значи да ће грађани ове три земље моћи да са биометријским пасошем путују у скоро све земље ЕУ, осим велике Британије и Ирске које нису чланице Шенгена, али ће им, зато, бити омогућено путовање у Швајцарску и Норвешку које нису дио ЕУ, али су чланице Шенгенског уговора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog