Društvo

Набавка нове анестезиолошке опреме

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић, директор Фонда здравственог осигурања РС Горан Кљајчин и директор компаније "Боснамед" Мехо Мушић потписали су данас у Бањoj Луци уговор о набавци анестезиолошке опреме њемачке компаније "Дрегер" за болнице у РС, чија је укупна вриједност 6.712.000 КМ.


"Ријеч је о опреми једне од најпознатијих компанија која се бави производњом анестезиолошке и опреме за јединице интензивне његе", рекао је министар Шкрбић новинарима након потписивања уговора и додао да је уговором договорена набавка 15 анестезиолошких апарата, 15 монитора и 19 респиратора различитих врста.

Шкрбић је истакао да је у уговор укључена и едукација, монтажа, транспорт сервис и резервни дијелови за наредних 12 година.

Он је нагласио да је прије двије године реализован сличан уговор, којим је опремљен КЦ Бања Лука, истичући да данашњим уговором није предвиђена ова здравствена институција, која располаже са овом опремом.

Опрема која ће кроз уговор бити набављена, према ријечима Шкрбића намијењена је болницама Приједор, Добој, Градишка, Бијељина, Фоча, Источно Сарајево, Требиње и Зворник, док ће болница Невесиње бити опремљена кроз пројекат реконструкције који је у току.

Министар Шкрбић је рекао да је ријеч о кредитном споразуму, те да ће опрему отплаћивати Фонд здравствене заштите РС, тако да здравствене установе неће имати обавезу плаћања опреме.

"На овај начин смо у потпуности подигли стандард и ниво свих јединица интензивне његе у свим болницама РС, које су сада једнообразно опремљене", рекао је Шкрбић.

Мехо Мушић, директор компаније "Боснамед", која је генерални заступник њемачке фирме "Дрегер", рекао је да ће опрема болницама бити испоручена у наредних девет до десет седмица.

"Ми ћемо овај пројекат пратити са резервним дјеловима 12 година, а кредитирали смо га на 62 мјесеца, без камата", рекао је Мушић.

Директор Фонда здравственог осигурања РС Горан Кљајчин је рекао да ријеч о повољном кредиту, нагласивши да он неће ићи на терет здравствених установа РС, већ на терет средстава Фонда здравственог осигурања РС који је предвиђен за инвестиције у здравствени систем РС.

"Овај пројекат је јако значајан за болнички систем РС, јер ствара најбоље и најквалитетније услове за пацијенте у свим болницама Српске", рекао је Кљајчин.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog