Svijet

Прикупљање потписа за Кастрову номинацију за Нобела

ХАВАНА - На интернету је у току прикупљање потписа за подршку евентуалној кандидатури оца кубанске револуције Фидела Кастра за Нобелову награду за мир 2010. године, објављено је на званичном кубанском информационом сајту /Cubadebate.cu/.


Група грађана из Аргентине покренула је прикупљање потписа који се могу слати на електронску адресу /fidelnobeldelapaz@gmail.com/, као и приједлози друштвених, културних, универзитетских, социјалних и политичких покрета", објављено је на сајту, али се не наводе називи тих покрета.

Према правилима Нобеловог комитета, група грађана не може да предложи кандидатуру, то могу једино да учине парламентарци, министри, претенденти за награду, поједини универзитетски професори као и сам комитет.

На сајту се наводи да су разлог овакве иницијативе "успјеси на Куби у здравству и образовању у вријеме владавине Фидела Кастра од 1959. до 2006. године, упркос нелегалног америчког ембарга који траје већ 47 година".

"Док су вође, међу којима и добитници Нобелове награде, посвећени слању маринаца и лансирању ракета и паметних бомби на сиромашне народе, као и на пљачку њихових природних и људских ресурса, Фидел Кастро је допринио свјетском миру шаљући `војску у бијелим блузама` - наставнике, педагоге, умјетнике и спортисте у мисије по сиромашним земљама", наводи се на сајту, алудирајући на предсједника Барака Обаму, добитника Нобелове награде за мир 2009. године.

Отац револуције 1959. године и декларисани непријатељ америчког "царства", Фидел Кастро / 83/ из здравствених разлога предао је власт свом брату Раула, /78/ у јулу 2006. године.

Међутим, он наставља да прати развој свјетске и кубанске политике објављивањем својих размишљања на интернету и у локалним новинама.

Организације за заштиту људских права у Европи и САД редовоно упозоравају Кубу, једно од посљедњих комунистичких упоришта у свијету, због озбиљних недостатака у области људских права и слобода.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog