Republika Srpska

Договорена продаја бијељинске Саве

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас постигнут договор о продаји Прехрамбене индустрије "Сава" из Бијељине Милораду Крстићу за два милиона КМ и изразио наду да ће тиме доћи до процвата у овом предузећу.


"Купац Милорад Крстић из Бијељине, који живи у Њемачкој, прихватио је понуду и усагласио се са повјериоцима, Владом и стечајним управником", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је на данашњем састанку договорена продаја предузећа "Сава", додајући да је још остало да се одржи скупштина повјерилаца предузећа како би се та продаја формализовала.

Додик је рекао да ће купац у наредне двије до три године рехабилитовати ово предузеће за производњу хране и да ће имати добре односе са свим произвођачима у том дијелу РС.

"Веома сам задовољан чињеницом да смо успјели пронаћи солвентног и озбиљног купца и човјека који има, не само пословне већ и емотивне везе за Бијељину", истакао је Додик.

Он је рекао да ће Крстић, заједно са бизнисменом Слободаном Павловићем, све учинити да ово предузеће функционише у људском и технолошком облику.

"У приоритету је исплата свих заосталих примања радницима бијељинске `Саве`", рекао је Додик и изразио увјерење да ће доћи до процвата у овом предузећу.

Према његовим ријечима, вријеме је за нову технологију, новог власника, нови приступ раду и нове односе унутар предузећа.

Додик је рекао да ће, осим цијене за продају у висини од два милиона КМ, доћи и до минималног улагања у конструкцију око десет милиона КМ и да ће то унаприједити технолошки стандард овог предузећа.

"Веома је важно да купац не може да мијења основну дјелатност ове фирме у наредних 16 година", нагласио је Додик.

Купац предузећа "Сава" из Бијељине Милорад Крстић рекао је да намјерава да у року од три године ревитализуије ову фирму и да "Сава" поново буде у производној функцији, а планирана производња била би више од 10 хиљада тона прехрамбених производа.

Крстић је нагласио да је у разговору са Павловићем, који је један од власника хладњаче у овом предузећу, договорено да од јануара наредне године почне ревитализација ове фабрике, а пуна производња очекује се од маја наредне године.

"Овој фирми ће за почетак рада требати око 70 радника да би профункционисала, а бивши радници овог предузећа имаће предност у запошљавању", истакао је Крстић.

Бизнисмен Слободан Павловић рекао је да је намјера нових власника да у будућности запосле више од четири хиљаде радника.

Он је додао да је у граду Слобомиру пронађена геотермална вода гдје ће се у стакленицима производити здрава храна која ће се продавати у РС и ван ње.

"Презадовољан сам са радом Владе РС чија је намјера да РС направи богату и да је такву прикаже у свијету", рекао је Павловић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић рекао је да је ово почетак "нове `Саве", а њени гаранти су нови купци овог предузећа.

"Коначна цијена за куповину овог предузећа је два милиона КМ, од тога су обавезе према радницима у висини од милион и сто киљада марака, према добављачима и привредним произвођачима 75 хиљада КМ и то је било доминатно за Владу РС да измири те обавезе", рекао је Братић.

Братић је нагласио да ће се Скупштина повјерилаца одржати најкасније до краја децембра и након тога ће се створити формални услови да се потпише уговор о купопродаји предузећа "Сава".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog