Republika Srpska

Србија: Мање смо погођени кризом

БЕОГРАД - На тржишту рада у Србији у односу на 12 мјесеци раније има 10 000 незапослених више и то је показатељ да је Србија мање погођена кризом у односу на регион, рекао је директор Националне службе за запошљавање Владимир Илић на отварању Сајма запошљвања у Београду.


Илић је рекао да је без посла, према посљедњим подацима Националне службе, 727 000 људи, али да реално посао стварно тражи 480 000 њих будући да су поједини на евиденцији само да би остварили права из социјалне заштите.

Он је оцијенио да су мјере Владе Србије у виду програма запошљавања утицале на то да тржиште рада безболније преброди кризу.

Илић је рекао да је за десет мјесеци ове године уз директно финансирање из буџета запослено око 40 000 људи и истакао да су тренутно најтраженија занимања у области грађевинарства, архитектуре, али да су тражене и занатлије као што су зидари, столари, тесари, бравари и вариоци.

Према његовим ријечима, најмање слободних радних мјеста има за рад у администрацији, економској и правној струци, а понегдје и у здравству.

Отварајући Сајам запошљавања на Вождовцу, Илић је рекао да, према подацима Националне службе за запошљавање, сваки пети незапослени који посјети сајмове овог типа нађе посао.

Од почетка године до краја октобра у Србији су одржана 72 сајма запошљавања, а до краја 2009. године планирано је одржавање још 20 сајмова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog