Svijet

Расмусен: Очекујемо још 5.000 од савезника

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је да очекује да ће савезници у Авганистан послати најмање 5 000 нових војника, а можда и неколико хиљада више након што је амерички предсједник Барак Обама најавио слање великог појачања.


"На терену су под командом НАТО 43 земље и убјеђен сам да ће други савезници и партнери такође значајно појачати број својих снага. Очекујем најмање 5 000 додатних снага из осталих земаља чланица Алијансе и могуће неколико хиљада више", наводи се у саопштењу генералног секретара НАТО.

Расмусен је поздравио најаву америчког предсједника о слању појачања и његову посвећеност мисији у Авганистану.

Он је додао да сматра да је то исправна одлука за Авганистан и НАТО.

Међутим, он је нагласио да то није само мисија САД и да би појачања и нови приступ, који је усаглашен у Међународним снагама у Авганистану (ИСАФ) под чијом ће командом идуће године започети пренос одговорности на авганистанске снаге, "помоћи у стварању новог момента у мисији током 2010. године".

Амерички предсједник Барак Обама наредио је да додатних 30 000 војника буде послато у Авганистан, али је упозорио да ће САД започети повлачење својих снага до 2011. године.

Са новим појачањем Америка ће у Авганистану имати више од 100 000 војника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog