Svijet

Израел огорчен на ЕУ

ЛОНДОН - Израелске власти огорчене су због нацрта документа ЕУ према којем би источни Јерусалим био признат као будућа палестинска пријестоница, пише британски лист "Индипендент".


Лист истиче да се на мети израелских критика посебно нашла Шведска, као актуелни председавајући ЕУ и аутор приједлога који би требало да се нађе на дневном реду на наредном састанку европских шефова дипломатија.

"Индипендент" наводи да би усвајањем приједлога значајно ојачала колективна европска подршка палестинској страни, али да се иза иницијативе која је разбјеснела Израел, крије намјера да се Палестинци приволе на наставак блокираних мировних преговора.

Британски дневник истиче да су на путу тражења ријешења којим се предвиђа успостављање двије државе - израелске и палестинске - чланице ЕУ увијек су предвиђале источни Јерусалим као палестинску пријестоницу, не прихватајући израелско полагање права на окупирани дио града.

"Усвајање шведског приједлога ипак је под знаком питања и у постојећем облику вјероватно ће бити блокиран, јер се признањем источног Јерусалима као палестинске пријестонице отвара могућност прихватања евентуалног једностраног проглашења палестинске државе," пише "Индепендент."

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog