Društvo

Детаљи из оптужнице против Ждрале

СAРAЈЕВО - Синиша Врућинић, инспектор у бијељинској полицији, у наставку суђења Ђорђу Ждрали за убиство Љубише Савића Маузера потврдио је да је у возилу у којем је ликвидиран Савић двије године послије убиства пронашао кесу са доказима.


Врућинић је у Суду БиХ саслушан као свједок Тужилаштва, а ову информацију потврдио је одговарајући на питање одбране.

Тужилац Божо Михајловић је јуче у спис уложио материјалне доказе које су сачинили Врућинић и његов колега Чедо Пурић, који је такође свједочио.

Јуче је свједочио и Божо Перановић који је 2000. године, када је убијен Савић, био истражни судија и који је потврдио да је, осим што је сачинио записник о увиђају, дао и усмену сагласност Врућинићу и Пурићу да врше истражне радње.

"Тужилаштво БиХ је на основу службене забиљешке МУП-а РС, Управе криминалистичке полиције РС саслушало свједока који је потврдио основане сумње да би осумњичени Ђорђе Ждрале заједно са сада покојним Владимиром Мачаром и другим особама могао да буде извршилац убиства Љубише Савића Маузера.

Ово се наводи у оптужници Суда БиХ против Ђорђа Ждрале.

У оптужници стоји да је свједок потврдио да је од њему познате особе посудио регистарске таблице 099-Ј-206 и да их је њему познатој особи и предао. Према оптужници, свједок је потврдио да се распитивао о околностима како су се те таблице нашле на возилу "тојота камри", које су извршиоци убиства користили приликом извршења убиства.

Свједок је потврдио да је, распитујући се о тим околностима, од друге особе чуо да су осумњичени Ђорђе Ждрале и сада покојни Владимир Мачар убили Љубишу Савића Маузера.

Према оптужници, осумњичени Ђорђе Ждрале је за вријеме док је у затворској установи у Источном Сарајеву издржавао казну за кривично дјело убиства у току 2000. године договорио са њему познатим особама убиство Љубише Савића и пристао да он организује то убиство.

"По претходном договору, осумњичени Ждрале је са њему познатим особама припремио убиство Маузера тако да су организатори прибавили двије аутоматске пушке М70, већу количину метака са стандардним и панцирно-пробојним зрнима калибра 7,62 милиметра велике разорне моћи на блиској удаљености, возило `тојоту камри` са регистарским таблицама 099-Ј-206, које су припадале другом возилу регистрованом у БиХ, возило `голф 4` непознатих таблица", наводи се у оптужници.

У општужници се додаје да су набављена и средства везе, више пари гумених рукавица и одјећа коју ће користити приликом убиства Маузера, а која је потребна да би обезбиједили бијег и заштиту извршиоцима.

Организатори убиства пратили су Маузера да би прибавили податке о мјесту гдје станује, о возилима која користи, о особама са којима се дружи и о мјестима које посјећује.

У међувремену, Ждрале је, да би убио Савића, од овлашћених особа затворске установе прибавио ванредно коришћење затворских погодности - допуст у периоду од 5. до 12. јуна 2000. године, који није евидентиран у свим прописаним документима затворске установе, да би тако прибавио алиби.

Према оптужници, Ждрале је са њему познатом особом у "тојоти камри" 7. јуна 2000. године између 20.30 и 20.50 часова у Улици Раје Баничића у Бијељини пратио Маузера, који је био сам у возилу "опел фронтера". У погодном тренутку су сустигли Маузерово возило, послије чега је Ждрале кроз прозор "тојоте" из аутоматске пушке из непосредне близине испалио три кратка рафала 13 метака - од којих је шест погодило Маузера, који је преминуо на лицу мјеста.

Послије тога су у мјесту Хасе прешли из "тојоте" у "голф 4" и побјегли у правцу Угљевика.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog