Republika Srpska

Све се реже сем плата у основном и средњем образовању

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће током првих шест мјесеци наредне године плате запослених у основном и средњем образовању остати на садашњем нивоу, док ће примања у високом образовању бити смањена за три одсто.


"Полиција ће имати смањење плата од три одсто у периоду од јануара до јуна 2010, а републичка управа 10 одсто током цијеле идуће године", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци током паузе засједања Народне скупштине РС на којој се расправља о Нацрту буџета РС за 2010. годину.

Додик каже да је Влада РС, заједно са посланичким клубовима СНСД, ДНС и посланичком групом СП, сагласна да се изврши ова корекција Нацрта буџета, те да се тиме приведе крају ова расправа у парламенту.

"Одговорност показују клубови ових политичких странака, који су заједно са Владом РС у јутрошњимим консултацијама договорили да изгласамо смањење плата посланицима, а са предсједником РС договорили смо да се смање одређена издавајања за активности у овкиру кабинета предсједника РС", рекао је Додик.

Додик: неће смањивати студентске стипенције у оквиру Фонда "Др Милан Јелић"

"На основу уштеда и евентуалног смањења броја институција које су потребне РС, а чије оснивање ћемо пролонгирати, наш приједлог је да просвјети у основном и средњем образовању плате остану исте у наредној години и на тај начин ће се кориговати Нацрт буџета који ћемо прелдожити Скупштини као приједлог", објаснио је Додик.

Премијер је навео да ће у буџету за наредну годину бити задржана развојна компонента

Додик је истакао да је Влада РС претходних година чинила огромне напоре да повећа стандард просвјетним радницима, који не подрзаумијева само плате, него и многе друге ствари у области образовања и проведених реформи.

Премијер Српске је оцијенио да овај чин показује одговорности и настојање Владе да разумије стање у области образовања и да су сада створени услови да се наставе разговори са синдикатом и дође до подршке оваквом нацрту буџета.

Додик је истакао да област јавне потрошње у РС мора да дијели судбину са реалном привредом и стањом у њој.

Предсједник Владе РС Милорад Додик је оцијенио да долази година која је пуна неизвјесности, која даје оптимизам, али и одређене облике песимизма, имајући у виду, прије свега, глобална кретања

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog