Svijet

Западни Балкан приоритет за ЕУ

БРИСЕЛ - Новоизбрани високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон рекла је данас да ће западни Балкан бити високо на листи њених приоритета и да ће му посветити посебну пажњу.


Она је поручила у Европском парламенту да неће бити "продужена рука" британске политике, него да се сматра одговорном према 27 чланица ЕУ које су је изабрале.

Кетрин Ештон је од јуче, од када је ступио на снагу Лисабонски споразум, нови европски високи представник за спољну политику и безбједност и истовремено потпредсједник Европске комисије.

Она је пред Спољнополитичким комитетом Европског парламента рекла да ће у наредном петогодишњем мандату тражити највиши степен сагласности између чланица.

Ештонова је додала да ће људска права, такође, бити високо на њеној листи приоритета.

Она је оцијенила да је година дана колико је провела као комесар за трговину Европске комисије добра припрема за функцију коју сада обавља.

"Можда нисам оно што сте хтјели, али ту сам и радићу најбоље што могу", рекла је Ештонова.

Кетрин Ештон је насљедник Хавијера Солане, али са много снажнијим овлашћењима, јер ће њој директно полатати рачуне око 5 000 европских дипломата у представништвима широм свијета, а имаће на располагању и значајан буџет за потребе своје канцеларије.

Ештонова ће имати врло проминентну улогу унутар Европске комисије, утицајнију од било којег другог комесара, што значи да ће она и шеф Европске комисије Жозе Мануел Баросо имати специјалан однос.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog