Svijet

Штрајкују сви паришки музеји

ПАРИЗ - Најугледнији париски музеји затворени су данас, пошто је њихово особље ступило у шрајк због смањења трошкова пословања, што они схватају као угрожавање умјетности.


Музеји, као што је "Лувр", у коме је изложена "Мона Лиза", привлаче туристе из читавог свијета. Запослени кажу да откази и мањи приходи угрожавају њихов статус.

"Ако је мање особља већи је ризик да ће музеј бити отворен под неприхватљивим условима у смислу безбједности, било да је ријеч о умјетнинама, посјетиоцима или згради", изјавио је Дидије Алем, портпарол синдикалног огранка за културу.

"Лувр" је отворен са више од сат закашњења након што су радници одржали састанак испод познате стаклене пирамиде.

Музеј "Дорси" у коме је изложена "Олимпија" Едуарда Монеа, као и неколико Ван Гогових пејзажа, затворен је преко читавог дана.

Музеј "Родин" и футуристички центар "Помпиду" затворени су од прошле седмице.

Француска Влада спроводи реструктурисање сектора културе у оквиру ширих буџетских резова, тврдећи да ће квалитет бити повећан уз контролу трошкова и остале иницијативе.

Синдикалци су нарочито незадовољни Владиним планом о попуњавању само половине мјеста која су остала упражњена послије пензионисања службеника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog