Svijet

Хондурас: Конгрес против Зелајиног повратка

ТЕГУСИГАЛПА - Посланици у Конгресу Хондураса великом већином гласали су против повратка свргнутог предсједника Мануела Зелаје на функцију на којој би провео још два мјесеца.


Од 125 посланика Конгреса 111 је гласало против Зелајиног повратка.

Зелаја, који је са власти свргнут у јуну, рекао је да он не би ни прихватио да се врати на власт, јер би тиме "легитимизовао пуч".

Конзервативни политичар Порфирио Лобо побиједио је на изборима одржаним 29. новембра, а које је Зелаја критиковао.

Бразил, Аргентина, Венецуела и још неколико земаља одбили су да признају резултате гласања, јер су избори одржани под нелегитимним властима.

САД су опрезно поздравиле изборе, док су Перу, Панама, Колумбија и Косторика такође изразиле подршку.

Лобо, који је 2005. године изгубио на изборима од Зелаје, поручио је да ће оформити владу националног јединства и да ће тражити дијалог.

Новоизабрани предсједник, који дужност треба да преузме 27. јануара такође је од међународне заједнице затражио да "схвати реалност у Хондурасу и да престане, а кажњавањем те земље."

Војска је Зелају свргнула са власти и послала га у егзил 28. јуна након што је покушао да одржи референдум о евентуалној промјени Устава.

Његови критичари тврде да је евентуално гласање, које је одбацио као нелегалан Врховни суд, требало да уклони тренутни закон по којем предсједник остаје на једном четворогодишњем мандату, чиме би себи омогућио да се поново кандидује.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog