Svijet

Стварање ефикасне авганистанске војске

ЛОНДОН - Један од циљева које је амерички предсједник Барак Обама најавио у новој стратегији за Авганистан јесте и тај да авганистанске снаге безбједности буду спремне да се боре са талибанима и преузму одговорност за безбједност земље.


Британски дневник "Дејли телеграф" пише да то практично значи да треба створити ефикасне снаге од "одрпаних, неписмених и немотивисаних младих регрута".

Командант америчких снага у Авганистану генерал Стенли Мекристал изразио је жељу за вишеструким повећањем броја постојећих авганистанских полицајаца и војника.

Према оцјени листа, проблем, међутим, није у квантитету, већ у квалитету авганистанских снага, јер су многи регрути наркомани, 90 одсто њих је неписмено, од чега су више од половине официри.

"Четвртина регрута сваке године једноставно напусти своје јединице. Због тога стране дипломате оцјењују да је стварање ефикасних авганистанских снага потенцијално највећа замка за америчку стратегију," истиче "Дејли телеграф".

Амерички предсједник Барак Обама наредио је јуче да додатних 30 000 војника буде послато у Авганистан, али је упозорио да ће САД започети повлачење својих снага до 2011. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog