Republika Srpska

Koзарић: Наредна година тешка и изазовна

САРАЈЕВО - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић тврди да ће наредна година за БиХ бити тешка и изазовна, а да се значајнији опоравак може очекивати тек 2011. године.


Он сматра да је кључни проблем то што "није наметнута ситуација у којој је економија главна прича".

Наводећи да оба ентитета имају великих проблема, Козарић је рекао да је Федерација БиХ у нешто тежој ситуацији због композиције и владајуће коалиције, а да је у Републици Српској изражен дефицит.

"Вјероватно нећемо имати буџете у овој години и мораће се ићи на неко привремено финансирање, што није добро, али важно је да останемо код аранжмана са ММФ-ом", оцијенио је Козарић.

Козарић је истакао да је сљедећи корак за ФБиХ смањење запослених у администрацији за 15 до 20 одсто.

Подсјећајући да је наредна година изборна, Козарић је рекао да очекује да ће бити социјалних тензија и борбе владе и буџетских корисника.

Он је навео да је апсурдно да се не жале они који раде и стварају нову вриједност пунећи буџетске касе, него они који се финансирају од тог рада.

Козарић је оцијено да су банке одговориле захтјевима клијената и одиграле позитивну улогу, те да је на неки начин задржано повјерење између грађана и банака.

Према његовим ријечима, један од главних разлога високих каматних стопа је то што је цијела ова година протекла у политичкој атмосфери у којој није било напретка према ЕУ и стабилној власти, што нимало није допринијело смањењу ризика улагања и пласирања средстава.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog