Republika Srpska

Два милиона КМ помоћи страним инвеститорима

САРАЈЕВО - У организацији Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (Фипа), из Фонда Савјета министара БиХ за подршку страним инвеститорима представницима 26 иностраних предузећа која послују у БиХ додијељена су укупно два милиона КМ.


Ради се о 26 предузећа из САД и Европе која послују у ЕиХ, а која су задовољила критеријуме јавног позива за додјелу средстава из Фонда Савјета министара БиХ за подршку страним инвеститорима, саопштено је из Фипе.

Ова предузећа су у 2009. години у БиХ уложила више од 104 милиона КМ и запослила 562 нова радника.

На конкурс за додјелу средстава за подршку страним инвеститорима, која се већ другу годину заредом издвајају из Буџета БиХ, јавило се укупно 36 иностраних предузећа.

За добијање средстава из Фонда могу аплицирати предузећа која отварају нова радна мјеста улажући у нове пројекте, која уводе нове еколошки прихватљиве технологије и извозе своје производе.

"Имајући у виду значај страних улагања, сматрамо да ће ова мјера допринијети порасту страних улагања као и укупном економском развоју земље", оцјењују из Фипе.

На приједлог Фипе, Савјет министара БиХ основао је у априлу 2007. године Фонд за подршку страним инвеститорима, како би се новим и постојећим инвеститорима дала подршка за улагања у нове пројекте.

БиХ се овим придружила земљама у региону које, у сврху прилива страних инвестиција, додјељују средства подршке страним инвеститорима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog