Republika Srpska

Спрема се нови удар на џепове грађана РС

Четворочлана породица у Републици Српској од идуће године само за воду и струју у просјеку ће морати да издвоји око стотину марака, умјесто досадашњих 85 КМ.


Стручњаци упозоравају да ће ова поскупљења неминовно довести до повећања цијена животних намирница и пада животног стандарда.

Четворочлана породица која у просјеку потроши 500 киловата струје мјесечно до сада је за то издвајала 65 марака, док ће послије поскупљења струје за 7,4 одсто морати да издвоји нешто више од 70 марака.

Просјечно је четворочлана породица за воду издвајала 20 марака мјесечно, док ће од идуће године за то морати да плаћа 26 марака.

Просјечно је четворочлана породица за воду издвајала 20 марака мјесечно, док ће од идуће године за то морати да плаћа 26 марака.

Осим ових, становнике Српске у новој години дочекаће и поскупљење фиксне телефоније, цигарета и појединих прехрамбених производа.

Од 2005. године четири пута повећавне цијене струје

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да та поскупљења немају никаквог оправдања и да су од 2005. године четири пута повећаване цијене струје.

Професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица сматра да ће поскупљење струје утицати на цијене осталих производа и да би одлуку о њеном поскупљењу требало одложити, с обзиром на то да Српска располаже довољном количином енергије.

Извршни директор Удружења економиста /СВОТ/ Саша Грабовац истакао је да поскупљење струје има оправдање ако се гледају тржишне цијене струје у земљама у окружењу.

Грабовац истиче да цигарете треба да поскупе, али да треба водити рачуна да акциза буде усклађена са акцизама земаља из окружења како не би дошло до повећања нелегалног увоза.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog