Nauka

Aмазонска шума извор лијека против рака?

Истраживачи кажу да би Амазона могла постати један велики лабораториј јер скрива мноштво биљака чије твари помажу у борби против ширења тумора.


Тим научника који већ неколико година проучава амазонску прашуму тврди да њезина богата вегетација може помоћи у проналажењу новог лијека против рака, преноси Ројтерс. Далеко су још од открића лијека, али постоје обећавајући знакови да неке биљке које тамо расту садрже твари које успоравају раст тумора.

Тај податак не чуди јер је око 70 посто садашњих лијекова који се користе за борбу против рака заправо природног поријекла. Непрегледна амазонска прашума највећа је на свијету, а из ње, на примјер, потиче и лијек против маларије.

Стручњаци се надају и да ће повишено занимање за биљно богатство прашуме успорити крчење и уништавање овог подручја које се, осим тога, назива и "плућима Земље".

Ботаничар Матеус Пасиенсија напомиње да ће у проналажењу праве твари за лијек против рака одабирати килограм узорка из дрвета који је тежак једну тону, а тек за десет година добит ће екстракт, али оптимистичан је и мисли да ће се лијек против рака пронаћи.
'

''У тлу амазонске прашуме можете наћи микроорганизме који досад нигдје нису били изоловани'', каже Дејвид Њуман, водитељ једног одјела америчког Националног института за рак. На подручју Амазоне постоји 80 хиљада врста биљака, но само петину њих истраживачи су дефинисали и описали.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog