Svijet

НАТО са 5.000 војника припомаже Обами

БРИСЕЛ - Више од 20 земаља планира да пошаље појачања у Авганистан послије одлуке америчког предсједника Барака Обаме да појача војне напоре у тој земљи, саопштио је данас НАТО, али укупан број војника је мањи од америчких очекивања.


Министри спољних послова земаља НАТО -аокупили су се у Бриселу ради расправе о одговору који ће послати Обами.

Алијанса је објавила да јој је потребно још 200 полицијских и војних тимова за обуку, ради јачања авганистанских снага, како би оне постепено могле да преузму одговорност за безбједност у својој земљи.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је да од америчких савезника очекује најмање 5 000 додатних војника, док Пентагон очекује 10 000 војника.

„Више од 20 земаља наговијестило је да су спремне да повећају број својих војника у Авганистану", изјавио је портпарол Алијансе Џејмс Апатурај.

Он је рекао да би, на основу сазнања у посљедња 24 сата, могла да буде премашена цифра од 5 000 војника, али да постоји „значајан недостатак" војних и полицијских инструктора.

Портпарол међународних војних снага у Авганистану (ИСАФ) генерал-мајор Ерик Тремблеј изјавио је да овој мисији недостаје 41 војни тим за обуку и 171 тренажни полицијски тим, те да је ово питање од суштинске важности за авганистанску будућност.

Овакве тимове чини 25 до 40 људи. Чак и ако жељене цифре буду достигнуте, то ће бити довољно само за пипрему прелазних авганистанских снага, али не и за потпуни пренос овлаштења.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog