Svijet

Иран ће сарађивати у оквирима правила ИАЕА

ТЕХЕРАН - Иран ће обавијестити Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) о напретку у градњи својих нових десет нуклеарних постројења само шест мјесеци пред убризгавање гаса у центрифуге, изјавио је данас високорангирани ирански дипломата Аболфазл Зохрехванд, преносе државни медији.


Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) усвојила је 28. новембра резолуцију у којој је Иран критикован због изградње другог постројења за обогаћење уранијума недалеко од светог града Кома, поред постојећег постројења у Натанзу, и захтијева се обустава градње.

Иранска Влада је одмах сутрадан одобрила градњу десет нових постројења за обогаћивање уранијума, што многи виде као пркошење захтјевима УН да потпуно прекине тај процес.

Високорангирани ирански дипломата, који учествује у разговорима са западом о спорном нуклеарном програму, рекао је да Иран намјерава да сарађује са ИАЕА само у оквирима правила о безбједности.

"Према тим правилима, након инсталације опреме и само 180 дана пред убризгавање гаса у центрифуге ми треба да обавијестимо ИАЕА. Ми ћемо и дјеловати у оквирима тих правила", рекао је Зохрехванд, који је бивши ирански амбасадор у Италији.

САД и Њемачка упутиле су јуче упозорење Ирану да се приближава временски рок који је дат Техерану да прихвати нацрт споразума ИАЕА.

Иран је одбацио тај споразум у којем се Техеран позива да пошаље око 75 одсто свог слабо обогаћеног уранијума у Русију и Француску, гдје би била извршена конверзија у гориво за реактор за медицинска истраживања у пријестоници Исламске републике.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog