Društvo

Приједор: Блокада рада дјечијег вртића ''Радост''

ПРИЈЕДОР - Блокада рада Дјечијег вртића ''Радост'' из Приједора све је извјеснија, јер је пресуда бањолучког Окружног суда, према којој би ова предшколска установа неким члановима некадашњег Надзорног и Управног одбора морала исплатити накнаде, затезне камате и судске трошкове, постала извршна.


''Ради се о суми новца која износи око пет одсто буџета вртића, а колико је потребно за једномјесечни рад ове установе'', рекао је новинарима данас начелник општине Приједор Марко Павић.

Он је истакао да се општина жалила на ово извршно рјешење пошто ће оно блокирати рачун општине, а не вртића као субјекта у спору.

''Уколико дође налог суда, остајем при томе да ће вртић бити блокиран, а они који су га блокирали нека се стиде и објашњавају грађанима и родитељима због чега су дјеци ускратили боравак у вртићу'', категоричан је Павић.

Он је рекао да је разочаран поступком људи, који су вртић довели пред блокаду умјесто да су водили бриго о њему, те потенцирао апсурдност у раду управних одбора у непрофитабилним установама, наводећи примјер приједорске Галерије која има два запослена, а три члана управног одбора.

Павић сматра да је ово својеврсан испит моралности како оних који сједе у управним одборима, тако и странака који их предлажу, али и одборника Скупштине општине који их бирају.

В.д. директора приједорског вртића Љубица Бабић рекла је да ова установа нема средства за исплату нити их може обезбједити.

''Страхујемо да ћемо доћи у ситуацију да вратимо дјецу кућама, јер нећемо имати новца за њихов боравак, а радницима нећемо моћи исплатити једну и по плату'', истакла је Бабићева.

Она је навела да су Душица Лабус, Љубица Ковачевић, Радослав Ћурић, Гордана Анђић и Горана Босанчић, које је Скупштина општине на последњој сједници поново именовала у Управни одбор, тужили вртић за неисплаћене накнаде у укупном износу од око 28.800 КМ.

Бабићева је навела да је вртић на ову суму обавезан да исплати затезне камате, као и 56 одсто пореза и доприноса, те више од 6.000 КМ судских трошкова или, према њеној процјени, све заједно између 70.000 и 80.000 КМ.

Предсједник синдиката Дјечијег вртића ''Радост'' Рада Косић нагласила је да су бивши чланови Надзорног и Управног одбора овим пољуљали сигурност и повјерење које су дјеца и родитељи имају према овој установи.

''Показује се да им је лични интерс испред интереса установе којом су управљали'', констатовала је Косићева, изразивши бојазан да ће бити у ситуацији да 400 малишана у догледно вријеме врате кућама.

Неки од контактираних чланови бившег Надзорног и Управног одбора сматрају да се непотребно дигла медијска хајка на њих, али и даље тврде да неће одустати од својих принадлежности и новца који им припада.

Не желећи још да иступају јавно, они тврде да им није намјера да блокирају рад вртића, већ да ће покушати да се договоре да им новац буде исплаћен у ратама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog