Republika Srpska

''БХ гас'' искључује ''Зворник стан''

ЗВОРНИК - Сарајевски дистрибутер земног гаса "БХ гас" најавио је да ће 7. децембра искључити земни гас предузећу "Зворник стан", због дуга од 2,2 милиона КМ, саопштио је данас директор "Зворник стана" Петко Јокић.


Јокић је на конференцији за новинаре појаснио да је "Зворник стан" из ранијег периода наслиједио дуг од око 1,5 милиона КМ, док је остатак текући дуг.

Он је додао да наплата од корисника топлотне енергије у овом периоду износи само десет одсто, чиме је предузеће доведено у ситуацију да не може измиривати обавезе према добављачу.

"У октобру смо испоставили излазне фактуре потрошачима у износу од 270.000 КМ, а у новембру 530.000 КМ, а наплатили свега 80.000 КМ", рекао је Јокић у упозорио да ће земни гас бити сигурно искључен, уколико се настави овакав тренд плаћања.

"Уколико постигнемо договор са ‘БХ гасом' и одложимо искључење, оно неће дуго трајати, јер ће наплата доспјети у јануару, када ће земни гас сигурнио бити искључен, ако потрошачи не буду редовно измиривали обавезе", рекао је Јокић.

Он је додао да није рјешење ни прелазак на мазут, јер "Зворник стан" нема новца да набавља овај енергент уколико потрошачи топлотне енергије не буду измирили досадашња дуговања.

Истичући да се против дужника редовно подносе тужбе, Јокић је рекао да се због спрости надлежног суда на рјешавање тужби чека двије-три године.

"Од ових тужби и спорости Суда предузеће нема никакве користи, осим додатних трошкова, јер је у прошлој години платило 54.000 КМ на име судских такси", појаснио је Јокић.

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић најавио је да ће током поподнева разговарати са руководством "БХ гаса" како би постигао договор да Зворник не остане без гријања.

"Настојаћу да са сарајевским дистрибутером овај пут постигнем договор да наредне седмице не искључе земни гас, али ако наплата остане на овом нивоу онда су сами грађани одговорни уколико се обустави испорука земног гаса", рекао је Стевановић.

"Зворник стан" топлотном енергијом загријава 1 860 стамбених јединица и 330 пословних простора, док је 550 корисника земног гаса директно, осносно без посредника, прикључено на гасну мрежу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog