Društvo

Kaраџић би пристао на сарадњу са адвокатом из ''бивше Југославије''

ХАГ - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић пристао би да сарађује са адвокатом кога одреди Хашки трибунал, под условом да је ријеч о неком из бивше Југославије, који познаје ту културу и говори исти језик, изјавио је данас Караџићев правни савјетник Питер Робинсон.


Он је новинарима у Хагу рекао да је Караџић данас потписао жалбу на именовање британског адвоката Ричарда Харвија за његовог адвоката у приправности, кога је именовао Секретаријат трибунала, по налогу судског вијећа, како би преузео Караџићеву одбрану уколико се одлучи да не дође у судницу ни 1. марта 2010. године, за када је заказан наставак суђења.

Робинсон је рекао да Караџић вјерује да ће уз помоћ "стендбај" адвоката са Балкана моћи да се довољно добро припреми за наставак процеса, те да је био фрустриран када је именован Харви.

Караџић инсистира да се сам заступа за оптужбе за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања. Он је првих дана суђења одбио да се појави у судници, јер није прихваћен захтјев да му се одобри додатно вријеме за припрему одбране.

Према Робинсоновим ријечима, Караџић напорно ради на припреми свог предмета, понекад и до четири или пет сати ујутро. Он је нагласио да је, са скоро милион и по страница материјала сигурно ријеч о најкомплекснијем предмету пред трибуналом.

Робинсон је додао да ће, након рјешавања неспоразума са секретаријатом у вези са исплаћивањем надокнада за рад, за неколико седмица наставити да ради као Караџићев правни савјетник.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog