Društvo

Бања Лука: Oтворен мост код ''Топлане''

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић данас су свечано пустили у саобраћај мост преко ријеке Врбас код градске "Топлане" и пратећу саобраћајницу, за које је укупно уложено 6.034.456 КМ.


"Заједничким напором Владе РС и Бање Луке реализовали смо ове пројекте. Политичари се могу мјерити и цијенити по томе шта остваре током мандата, а не шта причају", рекао је Додик и додао да је у плану наставак изградње капиталних објеката у Бањој Луци.

Он је најавио пројекте уређења око ријеке Врбас, изградње новог градског стадиона, који ће бити у складу са европским стандардима, док ће на локацији садашњег бити саграђена зграда парламента РС, чиме ће републичке институције бити на једном мјесту.

Додик је истакао да ће се ови пројекти реализовати када се створе формално правни и финансијски услови.

"До прољећа ће бити готов аутопут до Градишке. На прољеће ће почети изградња маховљанске петље. То је спој аутопута Бања Лука - Градишка са аутопутом Бања Лука - Добој, гдје ће радови почети након проведених процедура", рекао је Додик.

Давидовић је новинарима рекао да су средства за изградњу данас отвореног моста и саобраћајнице прикупљена од емисије првих бањаолучких обвезница, што је прва инвестиција у БиХ и РС реализована на овај начин.

Изградња овог моста, који повезује насеље Ада са центром града, коштала је 5.277.138 КМ, а саобраћајнице Булевар Живојина Мишића од источног транзита до моста на Врбасу, са комплетном инфраструктуром 757.317 КМ.

Давидовић се захвалио Влади РС и Инвестиционо-развојној банци РС, које су откупиле дио обвезница, док су остали дио откупила правна и физичка лица, што показује да су људи исказали повјерење према таквом моделу финансирања комуналне инфраструктуре.

"Реализација овог пројекта најбоља је потврда да је ријеч о успјешном моделу. Град ће и даље неке инфраструктурне пројекте реализовати на овај начин", рекао је Давидовић.

Мост код "Топлане" је дужине 90 и ширине 14 метара, са изграђеним тракама ширине по седам метара, те бициклистичким и пјешачким стазама, а изградило га је предузеће "Херинг" из Широког Бријега.

Давидовић је најавио да ће сутра свечано бити отворен и Градски олимпијски базен /Инцелов базен/, најавивши утакмицу Прве ватерполо лиге Србије између Партизана и Војводине.

Камен-темељац за изградњу моста преко ријеке Врбас постављен је 8. септембра 2008. године.

Отварању моста присуствовали су потпредсједници Владе РС Антон Касиповић и Јасна Бркић, министар унутрашњих полсова РС Станислав Чађо, министар локалне управе и самоуправе Зоран Липовац, замјеник градоначелника Јасмико Комић, предсједник Скупштине града Слободан Гаврановић, начелници Административне службе града Бања Лука, јавне личности и многобројни грађани.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog