Svijet

Aмерички студенти основали ''ајфон'' оркестар

ВАШИНГТОН - Група америчких студената основала је оркестар чији чланови свирају у различитим апликацијама мобилног телефона „ајфон".


Студенти Универзитета у Мичигену су у оквиру наставних активности сами направили апликације и компоновали музику за њих, преноси Би-Би-Си.

Поједине апликације подсјећају звуком на традиционалне инструменте, а остале стварају јединствене тонове.

Мобилни апарати прикључени су на звучнике које извођачи носе око струка.

Концерт на коме ће студенти извести уживо оригиналне композиције планиран је за 9. децембар. Њиме ће окончати тромјесечје у коме им је предавач био аустријски компјутерски научник Георг Есл.

Он је рекао да концепт кориштења компјутера за ставарње музике није нов, али да је напретком „паметних телефона" идеја постала практичнија.

За разлику од традиционалнх инструмената, „ајфони" не морају да буду физички модификовани да би стварали звук, каже Есл.

Уграђени микрофон може бити употријебљен као сензор звука, што омогућава студентима да дувају у њега, како би имитирали дувачки инструмент.

Сензори за покрет такође могу да се искористе у сврху свирања, а апликација може да буде програмирана да ствара различите звукове при различитим начиним кретања

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog