Politika

Kлуб Странке за БиХ би да смијени Шпирића

САРАЈЕВО - Клуб Странке за БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ најавио је данас да ће посланици ове странке затражити покретање питања одговорности и смјене предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића, јер је затражио разрјешење министра за људска права и избјеглице БиХ Сафета Халиловића.


У саопштењу Клуба Странке за БиХ поводом Шпирићевог захтјева за разрјешење Халиловића наводи се да предсједавајући Савјета министара БиХ, користећи тешку ситуацију и положај инвалида те кашњење у ратификацији Међународне конвенције о инвалидима, "прави нове политичке монтаже".

Клуб Странке за БиХ сматра да Шпирић покушава да се обрачуна са политичким неистомишљеницима у Савјету министара и наводи да је "министар Халиловић урадио свој дио посла како би конвенција на вријеме била ратификована".

Странка за БиХ је поводом Шпирићевог захтјева најоштрије осудила "политизацију питања права лица са инвалидитетом".

Из Странке за БиХ саопштено је да је након што је Халиловић потписао Конвенцију УН о правима особа с инвалидитетом, Министарство у рекордном року завршило све послове превођења ове конвенције, те је упутило у процес ратификације још 20. октобра, чиме су завршене све обавезе овог министарства.

У саопштењу се оцјењује да "захтјев за смјену долази искључиво због чињенице да је Халиловић већ други пут заредом осујетио Шпирићев план да прејудицира питање државне имовине на Савјету министара БиХ" и додаје да Странка за БиХ "неће пристати на било какве покушаје да се већина државне имовине поклони ентитетима".

Предсједавајући Савјета министара БиХ Шпирић је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци изјавио да је затражио разрјешење министра Халиловића, због тога што четири мјесеца није извршио обавезе у вези са процедуром ратификације Конвенције УН о правима лица са инвалидитетом.

"Данас сам од Парламентарне скупштине БиХ затражио Халиловићево разрјешење. На његово мјесто мора да дође одговорнији човјек. Разговарао сам са свим министрима, па и са самим Халиловићем и најавио му да тражим његову сагласност за рафитикацију Конвенције, али да ћу у парламентарну процедуру упутити захтјев за његову одговорност и смјену", рекао је Шпирић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog