Društvo

Прекинута блокада пруге Ниш - Београд

ЛАПОВО - Радници Грађевинско индустријског комбината "Први мај"из Лапова, који траже исплату зарада, прекинули су око 17.00 часова блокаду међународне пруге Београд - Ниш у станици Лапово и штрајк ће бити настављен у понедељак у 8.00 часова.


 Секретар синдиката ГИК-а Небојша Станковић рекао је београдским медијима да је то била двочасовна блокада у којој је учествовало око 130 радника те приватизоване компаније.  

Он је рекао да је на јучерашњем састанку у Министарству рада и социјалне заштите Србије био постигнут договор да власник фирме исплати свим радницима по 30.000 динара.

Према његовим ријечима, са исплатом 30.000 динара сагласио се министар рада и социјалне заштите Расим Љајић који је прихватио да "данас пронађе власника фирме и договори исплату".

"То је био услов радника да потпишу споразум о решавању проблема у ГИК-у који је понудило Министарство рада", рекао је Станковић.

Министарство рада и социјалне политике Србије понудило је радницима ГИК да потпишу споразум о двије опције рјешавања проблема.

Да се намире дуговања од продаје управне зграде и дијела земљишта ГИК-а, односно да се изврше обавезе из социјалног програма и радницима исплати накнада за одлазак на тржиште рада у износу од десет просјечних бруто плата.

Радници су одбили да потпишу такав споразум јер су "рокови били нејасни" и послали захтјеве за "дораду" споразума, рекли су у синдикату.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog