Svijet

Грчка полиција на ногама, због годишњице убиства младића

АТИНА - Грчка полиција је ангажовала више од 6.000 људи од до краја викенда јер се данас обиљежава годишњица од погибије 15-годишњег дјечака у Атини од рикошетираног метка који је испалио полицајац.


Припадници анархистичких група су напали полицијске објекте Атини, а синоћ и у Коринту, на југу Грчке, и повриједили двојицу полицајаца.

У Атини, група од 40-ак тинејџера блокирала је два велика булевара, а нападнута је и једна полицијска патрола у центру града.

Побуна против полицијског насиља је прошле године, послије погибије дјечака Александроса Григоропулоса, попримила веома широке, социјалне размјере и недељама бјеснила Грчком.

Полиција није успјела да потисне групе анархиста и ученика, међу којима први пут и много досељених странаца, које су разбијале и пљачкале радње у Атини. Погинуо је један полицајац, а седам је рањено.

Услиједили су бомбашки напади на Атинску берзу, банке и атински ресторан Мекдоналдс.

Међу полицијом у Грчкој сада влада страх да би напади могли да се прелију и у друге градове што би био велики изазов за одскора владајућу социјалистичку странку ПАСОК која је лане, у вријеме убиства, док је била у опозицији, изражавала разумјевање за гњев младих.

Предсједник Грчке Каролос Папуљас је апеловао да се очува мир. Он је рекао да убиство 15-годишњег Григоропулоса „није само гнусан чин, већ и лекција свима... о обавези да се обезбједи да друштво буде поштеније према младој генерацији".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog