Politika

Васић: Избор између Српске и ЕУ

ПАЛЕ - СНСД између Републике Српске и ЕУ бира РС и она ничим није угрожена без обзира на притиске, процесе и инсистирања на промјени Устава и одустајању од својих надлежности, изјавио је синоћ на Палама извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.


"Међународна правна позиција РС је неспорна и може да буде помјерена или смањена само општом сагласношћу РС, њених грађана и институција. То не зависи ни од каквих бутмирских процеса или условљавања за МАП, НАТО или ЕУ", рекао је Васић и напоменуо да Српска има своју дејтонску, уставну, политичку и територијалну стабилност.

Он је поновио да ће СНСД учествовати у свим разговорима, али да за РС не постоји никаква реална опасност нити могућност да СНСД, као најодговорнија политичка снага, прихвати било шта што би било на њену штету.

"За то нема разлога, јер БиХ и оваква може у НАТО и у ЕУ, а ако неко не жели и ако треба да дамо нешто од надлежности РС за ЕУ нећемо дати. Између РС и ЕУ ми бирамо РС", поручио је Васић на конференцији за новинаре након уручивања приступница новим члановима СНСД-а.

Према његовим ријечима, бутмирски процес је за СНСД завршен и не постоји никакав бутмирски папир, али ће ова странка учествовати у билатералним разговорима и са домаћим политичким лидерима и са иностраним преговарачима.

Васић је, коментаришући реаговања из Сарајева у вези са неукидањем виза БиХ и Албанији, рекао да Бошњаци настоје да и у овом случају одржавају филозофију жртве продукујући мржњу у бошњачким политичким круговима.

Он сматра да је актуелним бошњачким политичким странкама, које су све ратне иако су неке формално настале послије рата, али са ратним поставама, у политички програм уграђена мржња.

"Форсирање те приче да овдје неко Бошњаке држи у гету, а да Србима и Хрватима даје могућност да иду без виза, иако само 2 500 Срба има пасош Србије и у истом су положају и једни и други и трећи, директно је продуковање мржње", објаснио је Васић и додао да СНСД то не прихвата.

Истакавши да овдје нико не мрзи Бошњаке него да они кроз мржњу желе створити одређене националне особине или обиљежја, које нису стигли да створе као нација, Васић је оцијенио да њима треба непријатељ у БиХ као што су Срби да би се јачао колективитет и да би се сва друга питања ставила на страну.

"Нико не мрзи Бошњаке у БиХ, не мрзи их ни Европа, али то што им њихове странке продукују и уливају у свијест ће их коштати у неком дугорочном процесу. То неће остати без трага, што показују и позиви за убиство Душанке Мајкић", навео је Васић.

Он је објаснио да је безвизни режим техничка ствар и да се морају испунити потребни услови, али да то нема никакве везе са односима између Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ и да то нико није усмјерио против припадника нека од ова три народа.

Говорећи о новом министру безбједности БиХ Садику Ахметовићу, Васић је рекао да је он "небитан лик", да је на ову функцију дошао сасвим случајно и да је можда чак и лошије рјешење од бившег министра Тарика Садовића.

Када је ријеч о страначкој активности, Васић је рекао да је вечерас примљено око 180 нових чланова и да је додјела приступница новим члановима важан дио организационог посла који ова странка обавља и капиталан процес у цијелој организацији СНСД-а.

Практично смо почели предизборну годину и овај пријем нових чланова је знак да ћемо 2010. године побиједити, јер СНСД редовно, у години избора, има прилив новог чланства, што је повјерење у СНСД", рекао је Васић и додао да СНСД има око 130 000 чланова, што представља огромну снагу.

Подсјетивши да се за седам дана завршавају избори у Активу жена и Младима СНСД-а, као и процес формирања 1 000 мјесних одбора у РС, Васић је навео да је то ново утемељење страначке структуре и ново приближавање бирачима, гласачима, грађанима, становништву.

Извршни секретар СНСД-а је рекао да су до сада општински одбори били главне снаге, те да се то спушта на мјесне одборе којих ће у Српској бити око 2 100.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog