Republika Srpska

Џомбић: Подршка реформи рачуноводства

БЕЧ - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио je да су представници РС на Другој регионалној Репарис министарској конференцији о програму реформе рачуноводства и финансијског извјештавања у Бечу подржали овај програм и презентовали шта је до сада о овом питању урадила Српска.


"Ми смо изнијели оно што је РС урадила и дали смо пуну подршку Репарис програму који је, иначе, подржан од Свјетске банке, као и аустријске и луксембуршке владе. Сви су опредијељења да раде на унапређењу финансијских извјештаја, јер је крајњи циљ да се кроз што квалитетније финансијске извјештаје смањи ризик у земљама југоисточне Европе и омогући додатан прилив инвестиција", рекао је Џомбић.

Он је истакао да је у РС већ направљен значај искорак усвајањем новог закона о рачуноводству и ревизији.

"Израдили смо и сва подзаконска акта која су потпуно усаглашена са европским стандардима. Примјена закона почиње 1. јануара 2010. године", каже Џомбић.

Министар Џомбић је навео да је на конференцији, чија је тема била побољшање квалитета финансијских извјештаја јавног и приватног сектора и унапређење ревизорско-рачуноводствене професије, веома много дискутовано о рачуноводственом стандарду Репарис и да су изнесене све дилеме у ком правцу ово рачуноводсто треба да се мијења.

Осим представника Министарства финансија, на конференцији министара финансија из партнерских земаља Аустријске развојне сарадње (ОЕЗА) југосточне Европе - БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, Молдавије, те Косова у оквиру програма "Репарис", учествовали су и представници Савеза рачуновођа и ревизора РС.

"Репарис" програм посвећен је финансијским реформама и институционалном јачању ових земаља на европском путу.

Циљ ове конференције је да се направи искорак у програму рада финансијског извјештавања посредством регионалног Репарис програма, који је израђен ради мотивисања и пружања подршке активностима на реформи финансијског извјештавања, које се одвија у РС и БиХ и земљама у окружењу, те лакше интеграције ових земаља у ЕУ.

Из Министарства финансија раније је саопштено да је РС још крајем 2008. године почела процес реформи финансијског извјештавања у јавном и приватном сектору Српске, а Министарство је током ове године започело процес израде нових, те усаглашавања постојећих прописа из области рачуноводства и ревизије са захтјевима законодавства ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog