Politika

Србија навикла на бугарски нож са леђа

БЕОГРАД - Српска делегација, с амбасадором Душаном Батаковићем на челу, сматра да је Бугарска, као и много пута до сада у историји, „забила нож у леђа", бранећи сецесију Косова пред Међународним судом правде у Хагу, док су Бразил и Боливија поврдили заинтересованост за очување међународног поретка.


Шеф српске делегације Батаковић честитао је и захвалио бразилском и боливијском амбасадору у Холандији Хозе Медеироша и Роберту Сармиенту на одбрани принципијелних ставова у интересу заштите међународног права и територијалног интегритета и суверенитета Србије, послије говора у Палати мира.

Излагање бразилског и боливијског амбасадора четвртог дана расправе о легалности једнострано проглшене независности Косова пред 15 судија МСП, било је „изванредно професионално и показало је њихову заинтересованост за очување међународног поретка и кредибилитета УН", оцијенио је спрски правни тим.

Представници Боливије и Бразила оцијенили су током говора у МСП да једнострана декларација о независности Косова представља кршење међународног права, као и да народ Косова није имао право на самоопредјељење и сецесију, јер, према међународним прописима, то право уживају искључиво бивше колоније или ентитети који су били под страном окупацијом.

Они су подржали Србију у одбрани става да је Косово њен саставни дио и, према оцјени српске делегације дали, свако са своје стране, одлично тумачење резолуције Савјета безбједности УН 1.244 која је сецесијом прекршена.

Бразил и Боливија су упозориле да „нелегална једнострана декларација" о независности Косова може имати далекосежне последице за међународне односе, јер крши принцип територијалног интегритета и суверенитета кључан за стабилан и миран међународни поредак.

Са српске стране, позитивно је оцијењено и тумачење бразилског амбасадора да у резолуцији 1.244 „нема основа за оправдавање" једностране декларације о независности зато што је предвиђала рјешење постигнуто споразумом обе стране до ког никада није дошло.

Што се тиче излагања бугарског представника Златка Димитрова који је бранио сецесију Косова, представници српске делегације у Хагу подсјећају да је он био члан тима Мартија Ахтисарија који је „дао зелено свјетло властима у Приштини да прогласе независност".

Делегација Србије сматра да нам је „по ко зна који пут у историји, наводно пријатељски настројена Бугарска забила нож у леђа", оцјењујући да је чак и Албанија била мање антисрпски настројена од Димитрова који је својим говором настојао да делегитимише потезе Србије и погрешно интерпретира поједине ставове који су се претходних дана чули у корист српских интереса.

Представници Бурундија изнијели су, према оцјени српске делегације, крајње неубједљиву интерпретацију једностране декларације о независности Косова.

Највише наде у одбрани српских ставова у Хагу се полаже у чланице Савјета безбједности које ће излагати у понедељак и уторак - Кину и Русију, као и чланице ЕУ Шпанију, Кипар и Румунију.

Легалност једностране декларације о независности Косова до сада су подржале Албанија, Немачка, Саудијска Арабија и Аустрија, док су Аргентина, Азарбејџан и Белорусија оцијениле да је та декларација у супротности са међународним правом.

У корист српских интереса и одбране међународног права, поред наведених држава, говориће наредних дана предствници Румуније, Кипра, Венецуеле и Вијетнама, док је то јуче учинила Агрентина.

У прилог самопрокламоване државе Косово, поред наведених држава и Албаније, Њемачке и Саудијске Арабије, аргументацију ће до краја десетодневног засједања изнијети САД, Француска, Велика Британија, Немачка, Холандија, Норвешка, Хрватска, Данска, Финска и Јордан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog