Društvo

Приједлог о расподјели имовине је бесмислица

БАЊА ЛУКА - Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске Јован Чизмовић оцијенио је као потпуну бесмислицу приједлог о расподјели непокретне имовине у БиХ, који је предложио замјеник америчког државног секретара Џемс Стајнберг у декларацији о државној имовини, a која се нашла на "бутмирском столу".


"Да би се обавио пренос имовине потребна је сагласност претходног титулара. У овом случају, када би се имовина заиста и прво укњижила на БиХ, тешко да би се било шта од ње вратило РС. Укратко, узели би нам све што имамо и шта они хоће", упозорио је Чизмовић.

Он је навео да је комплетан процес око пописа државне имовине, који је на себе преузео ОХР, ништа друго до злоупотреба непостојећег овлаштења, јер је свима јасно да ОХР нема мандат да се мијеша и у ово питање.

Према његовим ријечима, треба бити посебно обазрив и код преузимања тог списка, јер још се не зна шта је то по мишљењу чланова тима ОХР уписано као наводна државна имовина, чији би власник била БиХ.

Декан бањoлучког Правног факултета Витомир Поповић изјавио је да право не познаје овакву праксу књижења и да је ријеч о правном нонсенсу.

"То вам је исто као да своју сопствену кућу укњижите на комшију, са којим нисте баш у најбољим односима, па послије тога тражите да вам он врати назад вашу имовину", појаснио је Поповић.

Он је навео да БиХ уопште нема своју сопствену имовину, јер је и Дејтонским споразумом и Уставом БиХ јасно прецизирано да све оно што је на њеној територији припада њеним ентитетима и накнадно Брчко дистрикту.

Поповић је оцијенио да је овај процес покушај наставка, како је навео, правног континуитета такозване СР БиХ, која више не постоји.

"Постоји фиктивна држава БиХ, настала на Дејтонском споразуму, којим је јасно прецизирано да се она састоји од два ентитета, односно Републике Српске и Федерације БиХ. О оваквом приједлогу не би уопште требало да се расправља, јер је он у потпуности неприхватљив", оцијенио је Поповић, нагласивши да је ово само још један у низу покушаја легализовања отимачине имовине Српске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog