Svijet

Експлозија ватромета однијела 102 живота у Русији

МОСКВА - Најмање 102 особе су погинуле, а десетине су повријеђене у пожару, који је у ноћном клубу у руском граду Перму на Уралу изазвао ватромет, јавила је агенција РИА Новости.


 

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да су 102 особе погинуле, а 134 су повријеђене, од којих је половина је у критичном стању.

Владимир Маркин, портпарол руске полиције рекао је агенцији РИА Новости да је код већина жртава најчешћи узрок смрти тешке опекотине и удисање гаса.

Пожар, који је захватио површину од 400 метара квадратних, потпуно је уништио ноћни клуб "Шепави коњ".

Регионални министар безбједности Игор Орлов рекао је новинарима да пожар захватио пластичну таваницу ноћног клуба током ватромета у затвореном, познатијим под именом хладни ватромет. Ватромет је приређен поводом годишњице отварања ноћног клуба.

Експерти за експлозивна средства Савезне службе безбједности (ФСБ) саопштили су да унутар просторије нису пронађене бомбе што указује да није ријеч о терористичком нападу.

Локални министар здравља Дмитри Тришки рекао да болнице посједују довољне крви и плазме за трансфузију за наредна 24 часа.

Руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу, министар здравља Татјана Голикова и министар унутрашњих послова Рашид Нургалијев допутовали су рано јутрос у Перм. Они тренутно обилазе седам болница у које су пребачени рањени.

У међувремену, полиција је ухапсила власника ноћног клуба "Шепави коњ" Анатолија Зака након пожара који је избио око један сат послије поноћи.

Зак је ухапшен због кршења прописа безбједности које је узроковало губитак људских живота, рекао је локални истражитељ агенцији РИА Новости.

Локалне власти саопштиле су данас да ће породицама жртава бити уплаћена надокнада од око 100 000 рубаља /око 3 400 долара по глави/.

"Одлука је донијета на ванредном састанку администрације града Перма", наводи се у саопштењу администрације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog