Svijet

Сутра други круг избора у Румунији

БУКУРЕШТ - У Румунији ће се сутра одржати други круг предсjедничких избора у коме ће кандидати бити садашњи предсjедник Трајан Басеску и лидер Социјалдемократске партије (ПСД) Мирча Ђоану.


У првом кругу Басеску је добио 32,44 одсто гласова док је Ђоана освојио 31,15 одсто .

Последње анкете,међутим, показују да је Ђоана популарнији од Басескуа и да њега тренутно подржава 54 одсто грађана Румуније односно осам одсто више него досадшњег шефа државе.

Непознаница је како ће се сутра изјаснити још неопредjељени грасачи.

Аналитичари сматрају да Ђоана има више шанси да побиједи на сутрашњим изборима јер он, за разлику од Басескуа који најављује масовна отпуштања и реформе које тражи ММФ, заговара социјалну политику и помоћ најсиромашнијима.

Ови избори су кључни за рјешавање политичке кризе у земљи пошто је 1. октобра коалициону владу социјалдемократа и либерала напустило 10 министара из редова ПСД, па је крњи кабинет премијера Емила Бока, који ужива подршку Басескуа, оборен у парламенту.

Спровођење реформи је од виталног значаја за земљу која је једна од најсиромашнијих чланица ЕУ.

Једна петина од 22 милиона становника Румуније има на располагању за живот око четири долара дневно.

Просјечни животни стандард у Румунији износи једва 46 одсто животног стандарда у осталим чланицама ЕУ.

Заједно са првим кругом предсједничких избора одржан је и референдум на којем су Румуни подржали прелазак на једнодомни скупштински систем и смањење броја посланика са досадашњих 471 на 300.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog