Svijet

Oбама и Ердоган о свему, а највише о рату

АНКАРА - Турски премијер Реџеп Тајип Ердоан разговараће у понедјељак са америчким предсједником Бараком Обамом о повећању НАТО снага у Авганистану и напорима Анкаре да сузбије побуну Курда у Ираку.


Очекује се да ће на дневном реду бити и ирански нуклеарни програм који је Ердоан у више наврата подржао.

Ердоан, чија је земља кључни муслимански савезник САД, долази у посјету Вашингтону након што је Обама најавио слање додатних 30 000 војника у Авганистан, а НАТО распоређивање додатних 7 000 војника који би требало да помогну у борби против талибана и Ал каиде у тој земљи.

Иако је турска војска друга по величини у НАТО, Анкара инсистира да се неће ангажовати у борбеним мисијама и понудила је само три тима за обуку у Авганистану, кажу извори НАТО.

Око 1 700 турских војника распоређено је тренутно у Авганистану, али њихов мандат је ограничен на патролирање Кабулом и обуком авганистанских снага.

"Допринос који је дала Турска мисији у Авганистану веома је важан већ годинама", рекао је Обамин савјетник за националну безбејдност Џејмс Џонс.

Џонс је додао да САД поштују сваки допринос који Турска може дати како би испунила своју важну мисију у региону Кабула.

Турска одбија да се бори против исламских герилаца и трговаца дрогом страхујући од сукоба са земљом са којом има блиске историјске везе.

Анкара тврди да треба учинити више на обнови и побољшању јавних услуга како би се придобио народ Авганистана и каже да је њена војска већ под притиском усљед 25-годишњег крвавог рата са курдским побуњеницима на југоистоку земље.

Обама и Ердоан разговарати о напорима турске Владе да прошири слободе Курда и охрабри побуњенике да положе оружје.

Америчка и ирачка подршка су од кључне важности у борби против око 2 000 курдских побуњеника стационаираних у тешко приступачном планинском региону на сјеверу Ирака.

"Погађање око Авганистана директно је повезано са Ираком јер Обама у суштини жели да повуче снаге из те земље и да их пребаци у Авганистан", пише политички аналитичар Русен Чакир у турском дневнику "Ватан".

Од 2007. године САД подржавају турске нападе из ваздуха против побуњеничких база дуж границе са Ираком пружајући им обавјештајне податке о кретању милитаната.

Друго питање од заједничког интереса је Иран, али све јаче везе Турске са Техераном и Ердоанова одбрана нуклеарног програма те земље постављају питање да ли Анлара "скреће са пута" Запада.

Ердоан одбацио је забринутости да Иран можда развија атомску бомбу и осудио Запад да се прави да не види Израел, једину земљу на Блиском истоку још увијек недкеларисану нуклеарну силу.

Анкара инсистира да се спор са Ираном мора ријешити мирним путем и понудила се да буде посредник у преговорима.

Турска успоставља све боље везе са Ираном, али и Либијом, Суданом и Сиријом, док у исто вријеме погоршава односе са Израелом.

Љута због рата у Појасу Газе почетком године, Турска је искључила Израел из заједничких војних вјежби у октобру што је изазвало оштре реакције Израела и "лекцију" Вашингтона.

Влада је одбацила све критике да се одваја од Запада и тврди да је чврсто опредјељена за чланство у ЕУ, што подржава Вашингтон, али се противе неке европске земље.

Очекује се да ће Обама и Ердоан разматрати покушаје помирења Турске са Јерменијом, као и дугогодишњи конфликт са Кипром, што је највећа препрека чланству Анкаре у блоку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog