Društvo

Иницијатива за Регионалну комисију за ратне злочине

БЕОГРАД - Регионална иницијатива за оснивање Регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима и тешким повредама људских права на територији бивше СФРЈ /РЕКОМ/ покренуће 2011. године у БиХ акцију прикупљања потписа за петицију којом ће се од влада у региону тражити оснивање такве комисије, изјавила је данас координатор Координационе групе РЕКОМ-а у БиХ Александра Летић.


Она је појаснила да Иницијатива РЕКОМ окупља већ око 500 организација и појединаца из региона, а да се залаже за стварање подршке у цивилном друштву за формирање Регионалне комисије за ратне злочине, као и за обезбјеђивање легитимитета кроз подршку представника државних власти.

"Сложили смо се да сама Регионална комисија нипошто не смије да буде пројекат невладиних организација, него искључиво мора да буде званично државно тијело, које у сваком тренутку може да рачуна на подршку владиних институција", рекла је Летићева Срни, која је данас учествовала у раду скупа младих из региона под називом "Београдски самит 2009", који је организовала невладина организација Иницијатива младих за људска права.

Она је појаснила да ће јавна кампања подразумијевати интензиван рад са доносиоцима одлука, политичким партијама, али и медијима, а да је циљ да се прикупи милион потписа који ће бити предати владама у региону.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog