Društvo

Црногорци љути на тужилаштво у Дубровнику

ПОДГОРИЦА - Одлука дубровачког Жупанијског државног тужилаштва да подигне нове оптужнице против 10 високих официра бивше Југословенске народне армије /ЈНА/ због наводних ратних злочина на дубровачком ратишту 1991/92. године је дрзак непријатељски чин, оцијенило је црногорско Удружења бораца ратова од 1990. године.


Предсједник Управног одбора Удружења Радан Николић оцијенио је да иза одлуке о подизању оптужница стоји политика званичне Хрватске и "хрватско-хашки лоби у Црној Гори".

"Удружење упозорава црногорску власт да је због прихватања хрватског виђења ратних дешавања у Хрватској 1990-тих година, својеврсни саучесник у подизању нових оптужница против војника бивше ЈНА из Црне Горе", навео је Николић у саопштењу.

Он је додао да чињеница да је међу оптуженима и генерал Павле Стругар, коме је за исто дјело које му се новом оптужницом ставља на терет већ суђено у Хашком трибуналу, јасно говори о правној несигурности војника бивше ЈНА у Црној Гори и доминацији воље ратних спонзора Хрватске над међународним правом.

"Удружење зато позива све припаднике бивше ЈНА, борце ратова 1991/99 године на јединство и додатно организовање с циљем самоодбране. Борци из Црне Горе су поносни што су били војници бивше ЈНА и што су као војни обвезници штитили суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак бивше СФРЈ од бојовника покојног Фрање Туђмана", навео је Николић.

Он је додао да Удружење тражи одговор од Државног тужилаштва Црне Горе зашто три године од подношења иницијативе није ништа учињено на покретању истраге о ратном злочину припадника хрватских оружаних формација над 14 припадника бивше ЈНА из никшићко-шавничке групе у сплитској Лори и Херцеговини 1992. године.

Жупанијско државно тужилаштво у Дубровнику подигло је оптужницу против официра бивше ЈНА Јеврема Цокића, Милета Ружиновског, Павла Стругара, Милорада Јокића, Милана Зеца, те команданата Станковића, Вичића, Комара, Ковачевића и Гвозденовића, који су, како је наведено, водили напад на Дубровник.

Официри ЈНА оптужени су за ратни злочин против цивилног становништва и уништавање културних и историјских споменика у овом граду.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog