Svijet

Италија: Заплијењене умјетнине вриједне 100 милиона евра

ПАРМА - Италијанска полиција заплијенила је сакривене умјетничке предмете вриједности од око 100 милиона евра, који су припадали Калисту Танцију, бившем директору компаније за прераду млијека "Пармалат".


Међу радовима је 19 слика и цртежа, укључујући дјела Пикаса, Монеа и Ван Гога, чија је вриједност више од 100 милиона евра, саопштила је финансијска полиција.

Умјетничка дјела пронађена су сакривена по кућама породице и пријатеља, а Танцијев зет Стефано Стрини је под истрагом полиције због организације сакривања умјетничких дјела.

Танци је одбацио тврдње да посједуте тајну умјетничку колекцију, пишу италијански листови.

Званичници кажу да су умјетничка дјела понуђена купцима и да су због тога власти морале брзо да дјелују и да их заплијене прије продаје.

Међу заплијењеним сликама је "Балерина" од Деге, "Коријени и стабла дрвећа" од Ван Гога и мртва природа од Пикаса као и аутопортрет италијанског пјевача Лигабеа.

"Пармалат", накада једна од водећих италијанских компанија, пропала је током скандала око проневјере 2003. године са губитком од 14 милијарди евра. Ријеч је о највећем случају банкрота у Европи.

Суд у Милану осудио је Танција на 10 година затвора због проневјере 2008. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog