Nauka

Успјешан пробни лет првог соларног авиона

Први соларни авион на свијету, Солар-импулс, који је конструисао швајцарски инжињер Бертран Пикар, успјешно је обавио пробни лет, прењело је у петак руско информативно издање Лента.ру (lenta.ru).Први лет овог авиона, са батеријама чије се ћелије пуне енергијом Сунца, обављен је на висини од свега 100 сантиметара изнад земљине површине, док је дестинација летења била супер-кратка, свега 350 метара.


Испитивања на усавршавању соларног авиона су у току, како наводи њен конструктор, а летилица Солар-импулс би у догледној будућности требало да лети без застоја два дана и једну ноћ.

Пикар истиче да ће, ако се експерименти успјешно заврше, летилица са погоном на сунчеву свјетлост на крају обавити историјски лет око свијета. То би могло да се догоди, како предвиђа швајцарски стручњак, већ 2012. године.

У крила Солар-импулса, чија је дужина 60 метара, уграђено је 12.000 соларних батерија, укупне тежине око 400 килограма.

Соларна летилица која би, према замисли њеног конструктора, већ у 2012. требало да обави планетарни лет, тешка је свега 1,6 тона, што је на нивоу тежине неког луксузнијег и боље опремљеног савременог аутомобила.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog