Svijet

Енглеска краљица против папараца

ЛОНДОН - Британска краљица Елизабета Друга упутила је писмо дневним листовима и магазинима у земљи због папараца који узнемиравају и нарушавају приватност краљевске породице, саопштено је данас из Бакингемске палате.


"Писмо је упућено уредницима као одговор на вишегодишње прогањање краљевске породице од стране папараца на приватном посједу краљице", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се не наводе детаљи садржаја "приватног писма које није за објављивање", а које је у име краљице упутио адвокат краљевске породице, као ни када је писмо послато.

Лист "Сандеј телеграф" пише да су чланови краљевске породице спремни да предузму правне кораке уколико их неко буде фотографисао када они "нису на дужности".

Они су најавили тужбе за кршење приватности, као и да ће се позвати на закон против малтретирања.

"Чланови краљевске породице сматрају да имају право на приватност када се баве свакодневним, приватним пословима", рекао је Педи Харверсон, портпарол краљичиног сина принца Чарлса, додајући да породица схвата да постоји интерес јавности за њих и за то што они раде, али да то не значи да треба њих или њихове пријатеље фотографисати током приватних активности.

Краљевска породица већ дуго времена има затегнуте односе са медијима, посебно након смрти принцезе Дајане, прве супруге принца Чарсла у аутомобилској месрећи 1997. године у Паризу, након јурњаве усљед прогањања папараца.

Посљедњих година мете папараца били су старији син принцезе Дајане принц Вилијам и његова дјевојка Кејт Мидлтон.

Правне мјере својевремено је покренула принцеза Каролина од Монака која је на име одштете добила 10.000 евра пред Европским судом за људска права у Стразбуру 2005. године због фотографија ње и њене породице које су се појавиле у једном њемачком листу.

Суд је подржао тврдње принцезе Каролине да су те фотографије нарушиле њену приватност.

Први тест новог става краљевске породице биће навјероватије крајем овог мјесеца када ће се краљици придружити други чланови краљевске породице за божићне празнике на њеном имању Сандригем у Норфолку, на истоку Енглеске.

Протеклих година фотографи су сатима чекали на овом имању, чије су капије отворене за јавност, са снажним објективима како би "ухватили" чланове породице у приватном окружењу, подсјећа "Сандеј телеграф".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog