Politika

Koмшић: Бутмир је био Билтова авантура

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић сматра да је бутмирски процес, који је, како је рекао, био авантура министра иностраних послова Шведске Карла Билта, потпуно мртав.


"Бутмирски процес је од почетка врло траљаво спремљен. И све је указивало да је то веома лоше спремљено и да се водило на неким средњим нивоима америчке администарције", рекао је Комшић.

Комшић је гостујући синоћ у програму Федералне телевизије рекао да је његова процјена да су бутмирски процес и апликација за приступање Акцијском плану за чланство у НАТО (МАП) тијесно везани.

Он је рекао да није новост све што се дешавало на министарском састанку НАТО, на коме је БиХ упућена порука да ће приступити МАП-у када постигне неопходан напредак у спровођењу реформи.

Комшић сматра да БиХ са оваквим уставним уређењем и процесом доношења и провођења одлука не може бити чланица НАТО, али да се то није спомињало када је ријеч о МАП-у, који заправо кандидатски статус за НАТО.

"Све што се помињало за нашу апликацију за МАП било је да смо ми урадили добар дио посла и требало је ријешити још питање војне имовине, покретне и непокретне, али то је било пред рјешавањем, врло близу компромиса и могли смо то завршити", нагласио је Комшић.

Али, каже он, порука је одувијек била када је БиХ предавала апликацију за МАП да са оваквим уређењем БиХ није квалификована за пуноправну чланицу НАТО-а.

Он сматра да БиХ није у опасности, али да су избори њен спас.

Комшић је мишљења да у свијету постоје планови урушавања БиХ и да има политичара европских земаља којима не одговорају поједини народи у БиХ, које не воле и у њима виде пријетњу за Европу.

"Има људи којима не одговорају поједини народи у БиХ, које не воле, у њима виде пријетњу за Европу. Има таквих политичара европских земаља, а то на примјер показује референдум /о забрани градње минарета/ у Швајцарској који је на жалост слика таквих људи", тврди предсједавајући Предсједништва БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog