Društvo

Што прије ратификовати Конвенцију и правима лица са инвалидитетом

САРАЈЕВО - Парламентарна скупштина БиХ учиниће све како би Конвенција УН о правима лица са инвалидитетом била ратификована у што краћем року, саопштено је из парламента БиХ, уз подсјећање да ће сутра у Сарајеву засједати Представнички дом парламента БиХ.


Из Парламентарне скупштине БиХ истичу да је руководство ове институција учинило све да Приједлог одлуке о ратификацији Конвенције дође у парламент, односно координирало је активности са Предсједништвом и Савјетом министара БиХ те Канцеларијом за законодавство и Министарством иностраних послова.

"Приједлог одлуке о ратификацији стигао је у Парламентарну скупштину БиХ у петак, 4. децембра, у 17.30 часова", наводи се у саопштењу.

Из парламета БиХ истичу да су предузели апсолутно све што је у њиховој моћи да незадовољним инвалидима, који већ четврти дан због нератификације Конвенције ЕУ протестују у згради Парламентарне скупштине БиХ, обезбиједи оптималне услове.

Изражавајући разумијевање за протесте инвалида, из парламента негодују због изјава руководства Савеза инвалида БиХ да се демонстранти у згради парламента боре против хладноће и глади.

"Није коректно истицати `да група инвалида наставља протестовати упркос глади и хладноћи`", наводи се у саопштењу и истиче да су демонстрантима све вријеме дијељени оброци и да су обезбијеђене гријалице.

У тексту се додаје да су службе Парламентарне скупштине БиХ и Служба за заједничке послове институција БиХ организовали и координисали активности тако да је сваког дана уз демонстранте био присутан по један посланик, а радници Службе обезбјеђења зграде на услузи су им за све могуће захтјеве.

"Уз редовне оброке обезбијеђено је константно присуство радника хитне медицинске помоћи, стручна љекарска помоћ и неопходни лијекови за болесне, а са збивањима у згради упознати су Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и МУП", истиче се у саопштењу, уз напомену да је мимо правила кућног реда дозвољено уношење додатне хране у зграду.

Из Парламентарне скупштине БиХ подсјећају да 3. децембра у периоду од 12.00 до 17.00 часова у згради парламента било уприличено обиљежавање Међународног дан инвалида, којем је ове године присуствовало више од 500 инвалида из цијеле БиХ.

Носилац активности обиљежавања Дана инвалида било је Удружење инвалида БиХ, али је група инвалида, на челу са Зијадом Арапчићем, предсједником Савеза инвалида БиХ, одбила изаћи из зграде условљавајући то ратификацијом Конвенције УН о правима лица са инвалидитетом.

БиХ је прије четири мјесеца потписала Конвенцију УН о правима лица са инвалидитетом, али она још није ратификована, због чега је предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић у петак, 4. децембра, затражио смјену министра за људска права и избјеглице Сафета Халиловића.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog