Društvo

Завршени дани вина у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - Традиционалним винским балом и проглашењем најбољих вина и винограда бањалучке регије синоћ је у Бањалуци завршена осма по реду манифестација "Дани вина 2009", коју су организовали Ротари клуб Бањалука и Удружење виноградара и винара Републике Српске.


Према мишљењу стручног жирија, вина бањалучке регије су из године у годину све квалитетнија, признање за најбоља бијела вина припала су винарима Горану Џајићу из Прњавора, Тањи Партало из Слатине код Лакташа и Сави Лукићу из Ламинаца код Бањалуке, док су титуле најбољих винара у категорији црвених вина припале Жарку Кожулу из Бањалуке и Жељку Јунгићу из Челинца.

На овогодишњим "Данима вина" признање за најбољи производни виноград припало је Миленку Симићу из Прњавора, за најбољи млади виноград Александру Бањцу из Козарске Дубице, а за најбољи мали виноград Бранку Топићу из Пријечана код Бањалуке.

"Циљ ове манифестације јесте подизање свијести и знања о значају вина, о квалитетнијем узгоју винове лозе и изради квалитетнијег вина на подручју регије Бањалука", рекао је новинарима предсједник Ротари клуба Бањалука Недељко Милаковић.

Он је додао да је у оквиру тамичења за избор најбољег вина из 25 винограда бањалучке регије узет укупно 51 узорак црног и бијелог вина, а да је процјена стручног жирија да је евидентан напредак у узгоју винове лозе, те да су вина све квалитетнија.

Предсједник овогодишњег жирија за избор најбољег вина и професор на Пољопривредном факултету у Београду Слободан Јовић рекао је да већ годинама савјетује виноградаре бањалучке регије, те да је готово невјероватно колики је напредак постигнут за релативно кратак период у квалитету справљаног вина.

"Вино као божанско пиће треба да има и Бањалука. Ово подручје није баш најаутентичније за производњу вина, али писани историјски трагови говоре да је на овим подручјима било винограда и ми настојим вратити тај узгој", рекао је Јовић.

Представник Ротари клуба Бањалука Војислав Тркуља нагласио је да је Ротари клуб препознао могућност повратка узгоја винограда и справљања вина, али и културе пијења вина на подручје бањалучке регије.

"Радује нас чињеница да ова манифестација бива препозната, а посебно нам је драго да се сваке године повећава број винограда, повећавају се површине под виновом лозом и добијамо квалитетнија вина. Ове године смо угостили и дугогодишњег винара шампиона Мирослава Ђукића из Слатине, који је први флаширао вина са овог подручја", рекао је Тркуља.

Манифестација је почела у уторак, 1. децембра, када су организатори кренули у обилазак винограда на подручју бањалучке регије која су учествовала на такмичењу за избор најбољег винограда и вина.

У оквиру традиционалне манифестације одржана је и трибина "Могућности и перспективе развоја узгајања винове лозе и производње вина у бањалучкој регији", док је историчар умјетности Милутин Дедић одржао јавно предавање у бањалучкој Гимназији о историјским и културолошким везама манастира Хиландар и Свете Горе са вином.

Покровитељ овогодишње манифестације "Дани вина" је Град Бањалука, док је генерални спонзор Винарија "Тиквеш" из Македоније.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog