Svijet

Ки Мун се нада договору у Копенхагену

КОПЕНХАГЕН - Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је да је оптимиста да ће на Конференцији УН о климатским промјенама, која почиње сутра у Копенхагену, бити постигнут споразум који ће потписати све земље чланице.


Делегати 190 земаља пристигли су овог викенда у данску пријестоницу на конференцију, која ће трајати до 18. децембра, а чији је циљ постизање новог глобалног споразума који треба да замијени Протокол из Кјота који истиче 2012. године.

"Велики сам оптимиста за Копенхаген. Добићемо споразум и вјерујем да ће га потписати све земље чланице УН што је од историјског значаја", рекао је Бан у интервјуу за дански дневник "Берлингске тиденде".

Он је додао да сви шефови држава и влада имају исти циљ, а то је спречавање глобалног загријавања, те да остаје да се види како и којим средствима се тај циљ може постићи.

Бан је истакао да је дански премијер Ларс Локе Расмусен учинио добар потез јер је као циљ поставио постизање политичког споразума у Копенхагену, истичући да та идеја "даје динамику преговорима".

"Са толико шефова држава и влада сигурно ћемо постићи договор, прво политички, а одмах затим правно обавезујући документ", рекао је генерални секретар УН.

Бан је истакао да су чланице УН прихватиле закључке научника панела УН о климатским промјенама.

"Климатске промјене су реалност и то се догађа сада много бржим темпом него што смо вјеровали прије неколико година", каже Бан, додајући да је састанак у Копенхагену прави тренутак да се свијет са тим суочи на основу знања које посједује.

Свјетски лидери који долазе у Копенхаген покушаће да постигну политички споразум о начинима дјеловања против килиматских промјена.

Данска је прошлог мјесеца позвала све шефове држава и влада 192 земље чланице УН на самит надајући се да ће тиме повећати политички значај конференције.

До сада се 105 лидера одазвало позиву, међу њима амерички предсједник Барак Обама, кинески лидер Вен Жибао и индијски премијер Манмохан Синг

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog